Goed slapen? Persoonlijke en brede kijk nodig!
Goed leren slapen kan pas als de diagnostiek klopt. En dat betekent in een breed spectrum kijken en afstappen van het idee dat hetzelfde voor iedereen werkt. Dat stelt kinderpsychiater dr. Janne Visser in het Vakblad Vroeg. De algemene richtlijnen voor slaapproblemen bij baby’s en jonge kinderen volstaan niet als die slaapproblemen hardnekkiger worden. Maar die goede diagnose is geen sinecure, er moet goed worden gekeken naar symptomen, gedragingen en verschijnselen stelt ze. Iets dat eenvoudiger klinkt dan het is. Zo speelt leeftijd een rol: wat normaal is voor bijvoorbeeld een kind van zes maanden, kan heel anders liggen bij een kind van drie jaar. Ook moet er oog zijn voor context. ‘Dit geldt…
7 procent baby’s slaapt met ouders
Zo’n zeven procent van alle baby’s deelt het bed met de ouders, zo blijkt uit recent onderzoek waar Vakblad Vroeg over bericht. 45% slaapt in de buurt van de ouders in een eigen wieg, ledikant of aanklikbedje en bijna de helft van de baby’s jonger dan zeven maanden slaapt op een eigen kamer. Niet alle ouders van die 7% hebben bewust gekozen voor het samen slapen en dat is ook precies waar de schoen wringt indien dit in de taboesfeer blijft en de illusie blijft bestaan dat goed leren slapen niet samen gaat met het delen van het bed. Volgens Maartje Luijk, Associate Professor Child and Family Studies aan de Erasmus…
Infograph Slapen
Op zoek naar wat nu een goede bedtijd voor je kleintje is? Twijfel je of je kleintje niet eerder op bed mag? Weet je niet zeker of het het wakker zijn in de avond ‘normaal’ is? Zoek je houvast, wanneer je een slaapje kunt verminderen? Op zoek naar een oplossing voor veel voorkomende slaapproblemen? Voilà: een infograph met de belangrijkste ontwikkelingen op een rij. Kom je er niet uit? Modder dan niet te lang aan en kijk even bij de consulten voor de opties. Slapen is immers allesomvattend en er kan meer spelen dan alleen een bedtijd 😉